PARELLA ESTABLE I ELS PERMISOS RETRIBUÏTS

Home » BLOG » Civil » PARELLA ESTABLE I ELS PERMISOS RETRIBUÏTS

Sap que com parella estable té dret a determinats permisos retribuïts? Avui parlarem de la parella estable i els permisos retribuïts.

Que la societat està canviant és un fet. Fa uns anys pràcticament totes les parelles acabaven contraient matrimoni, ja fos religiós o civil. No obstant això, avui dia, ja sigui per no creure en el matrimoni, “perquè no els ve de gust” casar-se o per motius econòmics, la gran majoria de les parelles decideixen iniciar una convivència sense més.

I passats dos anys d’aquesta convivència “marital”, aquesta parella passa a dir-(sense demanar el seu consentiment) “parella estable” amb els conseqüents drets i obligacions que això comporta.

La qüestió és que aquestes parelles estables, tot i mantenir una relació completament anàloga a la del matrimoni, no gaudeixen exactament dels mateixos drets que les parelles casades.

Si bé a Catalunya el nostre Codi Civil atorga amplis drets i obligacions privades a aquestes parelles estables en relació amb la resta del territori espanyol, quan hem d’acudir a la normativa estatal, la cosa canvia.

Avui ens centrarem en el Dret Laboral, concretament, en la parella estable i els permisos retribuïts.

La regulació laboral (Estatut dels Treballadors …), tot i haver estat reformada molt recentment, no contempla la parella estable i els permisos retribuïts. Encara que també és cert, que aquesta regulació no protegeix la família com a tal, sinó que el seu àmbit de protecció es dirigeix al treball dels membres de la família.

Afortunadament, els convenis col·lectius, en les seves últimes versions, sí que han vingut regulant els drets de les parelles estables i, en general, estan equiparant els seus drets als dels matrimonis.

No obstant això, no tots els convenis equiparen de la mateixa manera, o demanen la mateixa justificació de parella estable a l’hora de concedir permisos retribuïts o llicències, o fins i tot altres beneficis personals.

Així, per exemple, hi ha convenis en què n’hi ha prou d’acreditar la convivència per a l’obtenció d’aquests permisos retribuïts, en altres és necessària la inscripció en el Registre corresponent d’aquesta parella estable, i en altres és suficient la constitució notarial.

Quant als permisos que s’equiparen, alguns convenis els reconeixen tots mentre que altres exclouen, per exemple, els 15 dies per matrimoni.

Com poden veure, tot i que s’ha avançat molt en l’equiparació de les parelles estables al matrimoni, encara queda molt per fer.

Si vostè és parella estable i desitja conèixer els seus drets, no dubti en posar-se en contacte amb Abigail Fernández García Advocada.

COMPARTIR POST:

18 Comments
 1. Maria 04/04/2018 at 15:12

  Hola, soy pareja estable aún sin registrar, van a operar a mi suegra y mi empresa no conoce la nueva normativa de parejas estables. El convenio del metal, al ser de 2016 la última versión, habla del mismo permiso que en un matrimonio, pero para pareja de hecho, realmente no tengo forma de justificar si tengo o no derecho a los días de permiso retribuido por intervención quirúrgica.

  • Abigail Fernández 04/04/2018 at 15:29

   Indicarle que el Convenio de la Siderometalúrgica establece que “A las parejas de hecho que acrediten su situación de acuerdo con los requisitos establecidos en la Ley 10/1998, de 15 de julio, de unión estables de pareja (D.O.G.C. 23 de julio de 1998), se les reconocen los mismos derechos y obligaciones respecto de todos los permisos reconocidos en el presente artículo”. Actualmente las parejas de hecho están reguladas en el artículo 234-1 y siguientes del Código Civil de Cataluña.

   Este artículo especifica que se considerará pareja de hecho a aquellas dos personas que convivan en una comunidad de vida análoga a la matrimonial en cualquiera de los siguientes casos:

   a) Si la convivencia dura más de dos años ininterrumpidos;
   b) Si durante la convivencia tienen un hijo en común;
   c) Si formalizan la relación en escritura pública.

   Por lo tanto, si Ud. convive con su pareja desde hace más de dos años de forma ininterrumpida o tienen un hijo en común ya serían pareja de hecho y gozarían de los mismos permisos que los matrimonios según su convenio. Cosa distinta es si la empresa le exige acreditar la convivencia, que podría hacer por diferentes medios.

   Si necesitase más información, no dude en contactar conmigo para concertar una visita en mi despacho.

   Atentamente,

 2. Montse 16/08/2018 at 14:20

  Bona tarda!
  Soc parella estable i estic registrada. El meu ofici,estilista i no aconsegueixo saber sin tinc dies per la operacio de la meva parella. Tenim fills en comu.
  Gracies

  • Abigail Fernández 20/08/2018 at 07:32

   Bon dia Montse,
   Per assegurar-se que li corresponen dies hauria de mirar el Conveni que se li aplica, bé el general pel seu ofici, bé l’específic de l’empresa.
   Salutacions,

 3. Berta 16/10/2018 at 02:40

  Bon dia!
  Voldria saber quins són els drets i deures de la parella de fet a Catalunya, concretament a Barcelona, entre una catalana empadronada a aquesta ciutat, i la seva parella d’origen nicaragüenc. Moltes gràcies!!!

  • Abigail Fernández 16/10/2018 at 08:55

   Bon dia Berta,

   La parella estable es regula al nostre Codi Civil als articles 234-1 a 234-14, per la qual cosa resulta indiferent que el domicili de la parella sigui a Barcelona o a les Terres de l’Ebre.

   Els deures a la parella estable son els mateixos que al matrimoni: tots dos membres són iguals en drets i deures, han de respectar-se mútuament i actuar en interès de la família, estan obligats a conviure i ser fidels i ajudar-se mútuament, així com compartir les obligacions domèstiques i de la família.

   En quant als drets, el nostre Codi Civil pràcticament iguala les parelles estables als matrimonis, ja que atorga drets successoris, drets per l’extinció de la parella (compensació econòmica per raó de feina, prestació alimentaria…).

   Altra cosa serien els drets laborals, ja que l’Estatut dels Treballadors no equipara la parella estable amb el matrimoni i, per tant, s’ha de mirar cada Conveni particular.

   Si necessita informació més concreta, pot contactar amb mi al 93.392.16.97.

   Salutacions cordials,

 4. Annabel 06/09/2019 at 17:56

  Hola,
  La meva consulta no és referent al món laboral sinó encarada en saber quins drets tenim si ens constituïm com a parella de fet i la meva parella és estrangera.

  La nostra principal inquietud de moment és saber quines opcions hi ha quant els permisos de residència.

  Moltes gràcies.

 5. Marta 24/11/2020 at 16:08

  Bona tarda,
  La meva parella i jo tenim pensat fer-nos parella estable, tot i que fa més de dos anys que convivim, només podem justificar fins a 1any i mig.
  La meva pregunta és si els permisos en cas d’hospitalització són equiparables al matrimoni.
  Treballo en un Registre de la Propietat i aquest any vigent ha sortit un nou conveni, la meva parella treballa en un magatzem d’una empresa privada.
  Gràcies

  • Abigail Fernández 30/11/2020 at 12:47

   Bona tarda Marta,
   Podeu constituir-vos com a parella estable davant Notari sense problema. Els dos anys s’han d’acreditar quan la parella no està constituïda com a tal.
   Per tal de saber si teniu dret al permís per hospitalització hauria de saber el Conveni exacte de la teva parella. Si l’empresa no té Conveni propi hauríem de saber l’activitat concreta a que es dedica.
   Salutacions,

 6. Marta 30/11/2020 at 19:09

  Bona tarda Abigail,
  Ell pertant al Conveni de Aspapel.
  Ens volem informar també si per a visites mèdiques tenim permís laboral per acompanyar la parella.

  Moltes gràcies per l’ajuda,
  Salutacions,

  Marta

  • Abigail Fernández 09/12/2020 at 09:44

   Bon dia Marta,

   El Conveni de ASPAPEL reconeix permisos retribuïts a les parelles de fet que constin “registrades en Registres Públics Oficials”.

   El problema és que aquests Registres Públics Oficials no estan regulats i no totes les localitats en tenen, per la qual cosa no totes les parelles de fet es poden registrar. De fet, l’escriptura pública hauria de ser suficient, però com que no està inscrita enlloc, tampoc us serviria.

   Com que l’Estatut dels Treballadors no regula expressament la parella de fet, malauradament no tindríeu dret a aquests permisos retribuïts.

   Altra cosa és que ho parleu amb l’empresa i donin per vàlida l’escriptura pública de parella de fet.

   Pel que fa a l’acompanyament a la parella a visites mèdiques, no he vist cap conveni que les reculli com a permisos retribuïts.

   Confio haver-te ajudat. Salutacions,

 7. Sheila 30/08/2021 at 13:06

  Bona tarda!
  Ens vam fer parella estable fa 2 anys i no vam celebrar ni gaudir del permís. En un futur ens volem casar, podríem gaudir dels 15 dies de permís llavors?
  Moltes gràcies!

  • Abigail Fernández 27/09/2021 at 06:16

   Bon dia Sheila,
   S’hauria de comprovar el conveni, però entenc que si.
   Salutacions,

 8. Lola Milhau 22/09/2021 at 13:47

  Bona tarda Abigail,

  Voldria saber que hi diu el conveni d’indústries càrniques/alimentació sobre els drets de les parelles de fet i els permisos retribuïts per operació o malaltia?
  Moltes gràcies
  Salutacions

  Lola

  • Abigail Fernández 27/09/2021 at 06:20

   Bon dia Lola,

   El conveni càrnic no preveu una regulació específica en quant a les parelles de fet, per la qual cosa no tindríeu dret a permís retribuït.

   No obstant, podríeu comprovar si la vostra empresa tingués Conveni propi que ho contempli.

   Salutacions,

 9. Lola milhau 23/09/2021 at 10:08

  Bon dia Abigail

  Jo voldria saber que hi diu el conveni càrnic/alimentació sobre els permisos remunerats, en les parelles de fet-
  Moltes gràcies
  Salutacions
  Lola

  • Abigail Fernández 27/09/2021 at 06:20

   Bon dia Lola,

   El conveni càrnic no preveu una regulació específica en quant a les parelles de fet, per la qual cosa no tindríeu dret a permís retribuït.

   No obstant, podríeu comprovar si la vostra empresa tingués Conveni propi que ho contempli.

   Salutacions,

Leave a Comment