PARELLA ESTABLE I ELS PERMISOS RETRIBUÏTS

Home » BLOG » Civil » PARELLA ESTABLE I ELS PERMISOS RETRIBUÏTS

Sap que com parella estable té dret a determinats permisos retribuïts? Avui parlarem de la parella estable i els permisos retribuïts.

Que la societat està canviant és un fet. Fa uns anys pràcticament totes les parelles acabaven contraient matrimoni, ja fos religiós o civil. No obstant això, avui dia, ja sigui per no creure en el matrimoni, “perquè no els ve de gust” casar-se o per motius econòmics, la gran majoria de les parelles decideixen iniciar una convivència sense més.

I passats dos anys d’aquesta convivència “marital”, aquesta parella passa a dir-(sense demanar el seu consentiment) “parella estable” amb els conseqüents drets i obligacions que això comporta.

La qüestió és que aquestes parelles estables, tot i mantenir una relació completament anàloga a la del matrimoni, no gaudeixen exactament dels mateixos drets que les parelles casades.

Si bé a Catalunya el nostre Codi Civil atorga amplis drets i obligacions privades a aquestes parelles estables en relació amb la resta del territori espanyol, quan hem d’acudir a la normativa estatal, la cosa canvia.

Avui ens centrarem en el Dret Laboral, concretament, en la parella estable i els permisos retribuïts.

La regulació laboral (Estatut dels Treballadors …), tot i haver estat reformada molt recentment, no contempla la parella estable i els permisos retribuïts. Encara que també és cert, que aquesta regulació no protegeix la família com a tal, sinó que el seu àmbit de protecció es dirigeix al treball dels membres de la família.

Afortunadament, els convenis col·lectius, en les seves últimes versions, sí que han vingut regulant els drets de les parelles estables i, en general, estan equiparant els seus drets als dels matrimonis.

No obstant això, no tots els convenis equiparen de la mateixa manera, o demanen la mateixa justificació de parella estable a l’hora de concedir permisos retribuïts o llicències, o fins i tot altres beneficis personals.

Així, per exemple, hi ha convenis en què n’hi ha prou d’acreditar la convivència per a l’obtenció d’aquests permisos retribuïts, en altres és necessària la inscripció en el Registre corresponent d’aquesta parella estable, i en altres és suficient la constitució notarial.

Quant als permisos que s’equiparen, alguns convenis els reconeixen tots mentre que altres exclouen, per exemple, els 15 dies per matrimoni.

Com poden veure, tot i que s’ha avançat molt en l’equiparació de les parelles estables al matrimoni, encara queda molt per fer.

Si vostè és parella estable i desitja conèixer els seus drets, no dubti en posar-se en contacte amb Abigail Fernández García Advocada.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

COMPARTIR POST:

20 Comments

Leave a Comment