PACTES EN PREVISIÓ DE RUPTURA

Home » BLOG » Família » PACTES EN PREVISIÓ DE RUPTURA

Quan algú escolta per primera vegada les paraules pactes en previsió de ruptura és molt fàcil que el primer que se li passi pel cap sigui: “no s’ha casat encara (o no iniciat la convivència en el cas de parelles estables) i ja està pensant en quan es divorciï (o cessi la convivència)“.

Però la veritat és que els pactes en previsió de ruptura són més útils del que podria semblar, i pel fet de formalitzar-los no s’està apostant menys per aquesta nova relació.

Els articles 231-20 i 234-5 del Codi Civil de Catalunya estableixen els “pactes en previsió de ruptura matrimonial” (que poden formalitzar-se abans dels 30 dies previs a contraure matrimoni) i els “pactes en previsió del cessament de la convivència“. Els primers per al cas dels matrimonis i els segons per a les parelles estables.

Atès que l’article referent a les parelles estables remet íntegrament als pactes en previsió de ruptura regulats pel matrimoni, parlarem d’ells com si fossin un de sol. Si bé, en cas de procediment judicial, el precepte que els empara és diferent.

Mitjançant els pactes en previsió de ruptura podríem dir que podem pactar tot el que se’ns ocorri, amb alguns requisits.

Per exemple, els cònjuges o membres de la parella estable poden establir que al moment de la ruptura no s’estableixin pensions compensatòries per a cap d’ells. Allò que no te cabuda és que només l’home renunciés i la dona no, o viceversa. És a dir, qualsevol pacte d’exclusió o limitació de drets han de ser recíprocs.

També podem pactar la forma en què es vendran els béns comuns de la parella al moment de la ruptura: preu, terminis de venda, reducció de preu en el cas que canviï el mercat, etc.

O fins i tot la renúncia a reclamar l’ús d’una segona residència de propietat privativa d’un sol dels cònjuges o membres de la parella. Suposem que disposem d’un pis conjunt i un apartament a la platja només de la dona. Doncs bé, podem pactar que l’home no pugui exigir l’ús d’aquest apartament.

Com hem dit, podem pactar pràcticament tot. El que sí hem de tenir en compte és que si algun o diversos d’aquests pactes afecten a menors, seran supervisats pel Ministeri Fiscal per salvaguardar els drets dels infants.

Dit això, els pactes en previsió de ruptura o de cessament de la convivència poden ser molt pràctics perquè, quan la parella està ben avinguda pacta lliurement el que considera més adequat per a ells. El que facilita molt el divorci o la ruptura quan la relació no és tan bona.

Si està interessat en formalitzar uns pactes en previsió de ruptura o de cessament de la convivència, o vol més informació al respecte, no dubti en contactar amb mi.

COMPARTIR POST:

Deixa un comentari